söndag 5 januari 2014

Ångest, radiatorer och merarbete

Två dagar kvar av julledigheten, som gått alldeles för fort. Ångesten smyger sig på mer och mer för varje timme. Jag har min absoluta arbetstopp på jobbet under kvartal ett, och i kombination med renovering och flytt känns den närmsta tiden nästan övermäktig. DOCK är det hög tid att barnen får börja förskolan igen, för nu klättrar de bokstavligen på väggarna och jag pallar inte fler lekparker/biobesök/museér/skridskobanor för att hålla dem någorlunda stimulerade i detta skitväder.

J har jobbat på i huset, framförallt i Stellas blivande rum. Rummet består till hälften av en utbyggnad som skjuter ut över garagenedfarten under, vilket innebär att det inte är helt okomplicerat att lägga in nytt golv där. Den äldre halvan av rummet visade sig nämligen ha träbjälklag och den nyare halvan ett uppgjutet bjälklag vilande på sandbädd. Två olika bjälklag ökar risken för förskjutningar och sprickor i en parkett, och dessutom isolerar sanden dåligt, så det blev till att göra om.

J har därför tagit upp golvet, tömt den utbyggda halvan på sand och betong, och reglat om. Nu kvarstår att fylla bjälklaget med ny isolering (leca eller EPS) samt skruva på skivor av golvspån innan hantverkarna tar vid igen.

Golvet i den utbyggda delen av Stellas rum, när J börjat hacka sönder betongen för att forsla bort den och sanden. 

Ett par dagar (och ett par fulla släpkärror) senare är nytt bjälklag på plats. Näst på tur - ny isolering.

Eftersom viss tveksamhet uppstod kring rördragningen till elementen i rummet konsulterades även en rörmokare, men det var ingen fara på taket. Nya radiatorer kommer att sättas in i samtliga rum, och det blir klassiska REX-radiatorer (samma märke som originalradiatorerna som fortfarande finns kvar i ett par rum).

Jesper upptäckte dessutom, som ännu en liten merarbetes-bonus, att vi behöver flytta ett fönster (och ett element) i vardagsrummet. Ingen av oss noterade den konstiga placeringen vid visningen, men nu råder ju ingen tvekan om att fönstret ska centreras - det kommer bli mkt bättre både sett inifrån och utifrån.

Klart fönstret måste sitta centrerat vid matplatsen i vardagsrummet!

Samma fönster (det vänstra) sett utifrån. Sitter ju alldeles för nära utbyggnaden! Att fönstret inte kommer överensstämma med källarfönstret under då det justerats gör inget, får så småningom planerar vi en källartrapp med grovingång just där.


5 kommentarer:

  1. alltså...vilken härlig överraskning med golvet, hua alltså....
    och fönstret...jag skulle vilja säga SKIT I DET men sen vet jag ju att ni kommer att störa er på det tills det är fixat...men herregud vilket jobb.
    Kram!!!

    SvaraRadera
  2. Bra att ni kom på det i tid i alla fall. Så trist om alla väggar var nyspacklade och slipade innan ni upptäckte det felplacerade fönstret ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Man får vara glad för det lilla ;)

      Radera
  3. Å vad roligt att få följa dig i bloggen Anna! Känner igen det där med att saker dyker upp och ser annorlunda ut efter ett tag från mina renoveringsår. :) Det kommer att bli toppen när ni blir klara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du vill följa Martina <3

      Radera

Tack för att du skriver till mig!